Bollsparken > Blogg > Okategoriserade > Tränarutbildning – Poängjakt

Tränarutbildning – Poängjakt

Är åter tillbaka hos Smålands Fotbollsförbund efter ett antal års frånvaro, och det skall bli intressant och kul. Nu som föreningsutvecklare ledare, vilket innebär att stimulera och leda ledare/tränare på alla nivåer egen utveckling via utbildningar och eventuella andra träffar. Har redan genomfört digitala spelformsutbildning inom 5 mot 5 (8-9 år) och 9 mot 9 (13-14 år) tillsammans med Emil Fritzell från Jönköping. Och i maj väntar en handledning av tränarutbildning C av Timmernabben IFs ungdomsledare.

Vad som är synd är att ingen ledare från kommunens föreningar har varit närvarande, varför är det så? Är det tidsbrist, ointresse eller dålig kommunikation?

Nu vet jag att Västerviks FF har en tränarutbildning C igång med ett antal ungdomsledare, och att IFK Västervik har en egen föreningsutbildare i form av Mathias Lätt, som skall hjälpa IFKs ungdomstränare men hur ser det ut i övriga föreningar?

Att genomföra en Tränarutbildning C eller en spelformsutbildning är ett sätt att utveckla sig själv som tränare/ledare samt ett bra sätt att få förståelse för vad man bör träna på i olika åldrar, hur spelet ser ut.

Och hur ser det ut?
3 mot 3 (6-7 år), individuellt spel – spelarna driver, dribblar och skjuter.
5 mot 5 (8-9 år), spel med närmaste spelare – en del passningar förekommer.
7 mot 7 (10-12 år), kollektivt spel med få spelare – tre lagdelar, passningar även bakåt (Mv mer aktiv).
9 mot 9 (13-14 år), kollektivt spel med flera spelare – större ytor, längre passningar.
11 mot 11 (15 år och äldre), kollektivt spel med hela laget – spelet utvecklas, går snabbare.

Själv försöker jag bidra med lite av det jag har samlat på mig i ryggsäcken i VFFs P12, som fr.o.m i år spelar 7 mot 7 och som tränar 2 dagar i veckan. På dessa träningar är det ca 25-35 spelare per träning och mellan 5-6 ledare per träning, men killarna skulle inte må sämre av om det var ännu fler föräldrar som ville hjälpa till.

Vad är målsättningen med spelformen 7 mot 7?
Det är att spelarna ska ha roligt och samtidigt lära sig så mycket som möjligt. Alla spelare ska ges förutsättningar att utvecklas utefter sina förutsättningar.

Och hur spelar 10-12-åringar fotboll, alltså i spelformen 7 mot 7?
I denna ålder (10-12 år) ökar barnens förmåga att samarbeta, och spelarna uppfattar allt mer av vad som händer omkring dem. I anfallsspelet syns detta främst genom att passningsspelet och spelbarheten förbättras.
I försvarsspelet förstår spelarna allt bättre vilka ytor och motståndare som är bra att bevaka.

Tips till ledare, föräldrar och de som stöttar barnen vid match och träning
– Uppmuntra mig regelbundet så att jag vet att du bryr dig om mig och min idrott.
– Trösta mig om jag är ledsen, stå ut med mig om jag är arg, skratta med mig när jag är glad.
– Om du inte är min tränare så vill jag inte ha tekniska eller taktiska råd från dig eftersom det gör det svårt och rörigt för mig. Uppmuntra mycket hellre försök och initiativ som jag gör.
– Bli inte arg på mig och kritisera mig inte om jag förlorar. Stötta mig istället och beröm mig för att jag deltog, kämpade, försökte och hjälpte mina lagkamrater.
– Uppträd med respekt för alla när du är med mig i idrotten. Det gäller domare, motståndare, andra föräldrar, ledare, funktionärer, ja, alla som är där, inklusive mig.
– Låt mig styra saker inom idrotten själv eller tillsammans med min tränare och ledare. Jag vill bli självständig och lära mig hur det går till att idrotta.

Mitt nästa uppdrag inom SmFF blir 22 maj på utbildningsläger 1 i Storebro för Pojkar 09 som instruktör, då hoppas jag att få träffa många träningssugna killar från klubbarna runt i kommunen

Jakten på trepoängare har börjat.
Äntligen efter en lång försäsong så har de lokala lagen börjat tävla om poäng. I stort har alla lag har stor tilltro till sitt lag, spelsätt och tror självsäkert på en topplacering.

På herrsidan Västerviks FF har startat med 1 vinst och 1 förlust, IFK Västervik seger mot Tjust IF och Gunnebo IF förlust mot IFK Tuna med 1-3.
Ikväll fortsätter jakten med att Tjust IF tar emot IFK Tuna, vilket jag tror blir en tuff uppgift för Tjust IF och imorgon lördag åker IFK Västervik till
Timmernabben medans Gunnebo IF tar emot Hjältevads/Mariannelunds IS på Gunnebo IP. På Bökensved bjuder VFF upp till dans mot Åby IF i division tre.

Tips:
Tjust IF – IFK Tuna 1-3
Timmernabbens IF – IFK Västervik 2-1
Gunnebo IF – Hjältevads/Mariannelunds IF 1-2
Västerviks FF – Åby IF 1-1

På damsidan tar Tjust IF emot IFK Värnamo i lagets tredje match i div 1, där man ännu står utan poäng och gjorda mål. Det är stor skillnad på division två och division 1, men jag hoppas att det lossnar för Tjust och inte bara säger att man inte kommer upp i sin nivå eller ”sitter kvar i bussen”. Har ännu inte sett Tjust spela någon match, men hoppas kunna se matchen imorgon (lördag 23/4) mot IFK Värnamo i Loftahammar.

Skall bli intressant att se om jag får samma bild Tjust årgång 2022, som de som jag pratat med som antingen sett eller spelat mot Tjust in någon av de två inledande serieomgångarna i division ett gällande spelidé och matchplan.

Är det farten, tempot som är skillnaden mellan division 1 och 2? Att bollen måste rulla i ett högt tempo. Att det gäller att vara snabbtänkt. Att du skall veta i förhand vad du har för passningsalternativ. Och att du måste också minimera misstagen, som någon spelare förklarade skillnaden.
Skall bli intressant att se.

Sparka bollen!
Kategori

Dela inlägget
Tränarutbildning – Poängjakt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *