Bollsparken > Blogg

Nu gäller det att höras, synas och ta plats

Efter en kort serie, så avslutas nu seriespelet i fotboll för kommunlagen.
Kvar står nu Västerviks FF, Tjust IF FF Dam, Ankarsrums IS och Gunnebo IF med matcher som gäller något i helgens avslutande omgång.

Västerviks FF spelar på lördagen för att undvika negativt kval.
Efter 10 omgångar är Västerviks FF 3 poäng före Skärblacka IF. VFF möter seriesegrandejagande Smedby AIS på Bökensved, medans Skärblacka IF åker till Nässjö för att möta Fredrik Hults Nässjö FF.

På söndagen är det meningen att Tjust IF FF skall ta årets första 3-poängare och på så sätt ta sig förbi Motala AIF, som förhoppningsvis tappar poäng mot Linköping BK Tinnis.

Samtidigt under söndagen gör tre lag upp om seriesegern i div 6, där AIS sitter i förarsätet med IF Ariel på samma poäng och Gunnebo IF två poäng bakom. AIS möter Rödsle BK på bortaplan, medans IF Ariel möter Överums IK på hemmaplan och Gunnebo IF spelar ett tufft kommunderby mot Hjorted/Totebo i Gunnebo.

Hur går det?
Div 3 Nordöstra Götaland
En del tror att Smedby AIS kommer att spara spelare inför ett kommande div 2-kval, eftersom de är övertygade om att Mjölby AI FF enkelt kommer att besegra redan nedflyttningsklara AFK Linköping.
Personligen tror jag att Smedby AIS kommer att gå för seger i morgondagens match, vilket nog är bättre för VFF. Skulle Mjölby ta ledning och kontrollera sin match kommer säkert Smedby agera inför kommande kvalspel. VFF har tidigare i år visat att de kan störa de bättre lagen, säkert så också imorgon. Men i slutändan tror jag att de måste hoppas på hjälp från Nässjö FF för att klara kontraktet, vilket jag tror att de får också.  

Div 2 Nordöstra Götaland
Alicia Strand och Jennifer Ilhammar kommer att leda sitt Tjust IF FF till årets första tre-poängare i div två, men om det räcker för att säkra spel i div 2 2021 återstår och se. Det känns som att Motala AIF som har haft svårt att få full matchtrupp senaste omgångarna, med wo x 2 nästan i de två senaste omgångarna (först wo i senaste omgången på Vimmerby, för att sedan ändra till match), kommer att ha svårt att ta poäng mot tredjeplacerade Linköping BK Tinnis.

Div 6 V-vik/O-hamn
Här kan allt hända. AIS har allt i egna händer då det säkerligen räcker med seger i Oskarshamn för att bli seriesegrare. Det kommer troligtvis att bli en målskillnadshistoria som avgör mellan AIS och Ariel. Gunnebo får sätta hoppet till Rödsle och Överum, men som också måste besegra ett Hjorted/Totebo som är uppretat efter Krokstorps IFs urträde ur div 6 med 2 omgångar kvar. En avgörande faktor i dessa matcher kommer också att vara vilken vilja motståndarnas spelare har att spela den sista matchen eller om det finns ¨viktigare¨ saker att göra en att avsluta säsongen med sina lagkamrater och sin förening.

Hur har man förberett sig i veckan inför slutomgången?
Har man tränat på som vanligt? Hållit igång med passningsövningar och tempofattigt spel utan direktiv eller gått igenom grunderna i sitt spel. Gått igenom hur och vad man gör om man kommer i underläge eller om man behöver kontrollera matchen med ett positivt resultat.

I helgens matcher spelar inte tidigare matcher någon roll. Det gäller att samla ihop sig, vara här och nu, påverka det man kan påverka. Inte lägga fokus på någon motståndare som lämnar wo i någon annan match för att inte försämra målskillnaden…. Både spelare och ledare bör vara förberedda på vad som gäller från matchstart och eventuella förändrade matchscenarior, i alla fall på vissa nivåer. Nu gäller det att vilja höras, synas och ta plats.

Jag tror att Västerviks FF och Tjust IF FF spelar i div 3 respektive div 2 nästa säsong. Och att Ankarsrums IS återfinns i div 5 nästa säsong genom serieseger och att IF Ariel och Gunnebo IF får försöka ta sig dit via kvalspel. Gunneboflaggan kommer nog att få vifta om några veckor ändå.
Men som sagt så förlorar jag oftare än jag vinner när jag tippar på Svenska spel.

Grattis Västerviks Damfotboll
som återigen spelar i div 3 2021, efter att ha vunnit div 4 Vimmerby Dam. Västervik vann samtliga matcher med imponerande 44-4 i målskillnad.

Guld och Diamantbollen 2020
2019 tilldelades Diamantbollen för andra året i rad Jennifer Ilhammar, Tjust IF FF, och Guldbollen till Johan Lundin, Västerviks FF.

Jennifer Ilhammar, Tjust IF FF – Diamantbollen 2019
Motivering: Vi skulle kunna linda in det, göra det spännande och försöka mörka vem som är årets vinnare. Men det är egentligen inget snack om saken. Precis som VFF tog Tjust IF ett kliv upp i seriesystemet. Man gjorde det tack vare driv, träningsflit, spännande talanger, rutinerade hemvändare. Och så ett par målsprutor. Hon borde vara aktuell för spel ännu högre upp, så bra är årets vinnare av diamantbollen 2019.

Johan Lundin, Västerviks FF – Guldbollen 2019
Motivering: Så tog Västerviks FF till slut det där steget upp till division tre. Det började med en regnig konstgräshistoria mot Gullringen, en match där VFF var illa ute men räddade en 2-2 efter en uppryckning i andra halvlek och slutade med kamp hela vägen in. Och bland målglada forwards, överstegande yttrar och känsliga innermittfältare finns en härförare som på något sätt utgör inte bara ryggraden utan också lungor och hjärta av det här laget.

Nu när årets fotbollssäsong går in i sitt slutskede, så är det snart dags att juryn för Guld- och Diamantbollen samlas igen för att utse kommunens bästa herr- och damspelare 2020.

Vilka spelare är favoriter att tilldelas årets Guld- och Diamntboll?

Sparka bollen!
Kategori

Dela inlägget
Nu gäller det att höras, synas och ta plats

Äntligen prata lite fotbollska

För några veckor sedan, så hade jag besök av några som också tycker om att diskutera fotboll. Vi pratade om internationell fotboll, allsvenskan, superettan, lokal fotboll, träningar och övningar. Och lokal fotboll innebär inte bara Västervik då vi kommer från olika regioner i landet, det intressanta är att kunna diskutera eventuella skillnader och likheter.

När vi pratade allsvensk fotboll pratade vi om lagen spel/spelsätt och klubbarnas förmåga att ha tålamod med tränare vid sviktande resultat.

Någon som vi var alla överens om satt jättesäkert hela säsongen var AIKs Rikard Norling. Bara någon vecka senare var det han som lämna pga brist på segrar och vägvinnande spel. Att man förlorar mot Djurgården är ju ingen skräll…

Men det var ju inte första gången en tränare får sparken och inte heller den sista. Och inte heller första gången som en klubbledning säger sig ha förtroende för tränare, spelartrupp och förståelse för vad som krävs för att utveckla och överleva…. Det var synd, jag tror faktiskt att han hade levererat i längden, även om jag nu har Djurgården som favoritlag.

Hoppas att RN snart är tillbaka i allsvenskan och varför inte så småningom i DIF. Kommer att sakna hans intervjuer, han kunde/kan säga saker ibland som får oss att sitta som frågetecken och undra vad han säger istället för att höra tränare som säger att ” det var en tuff match” och ”vi kom inte riktigt upp i vår nivå”. Det var en tränare som sa en gång. ”-Du är inte en riktig tränare förräns du har fått sparken minst en gång.”


Byta tränare är alltid den smidigaste utvägen men i slutändan kan det handla om att spelarna inte är tillräckligt bra. Efter tränarbytet har AIK spelat 0-0 Kalmar FF, 1-2 Elfsborgs IF och 1-3 Mjällby AIF. Fortsatt tungt för AIK. Hoppas vi ses snart igen, Rikard Norling

Träningsövningar/spelsätt
Spännande att höra hur andra lag bedriver sina träningar och vilka övningar man använder sig av. På vissa nivåer kräver spelarna varierat övningsinnehåll vid varje träningstillfälle annars blir det tråkigt och omotiverat. Men ju högre upp man spelar desto mer tanke blir det i den matchlika träningen. Dessa två herrar jag pratade med, var en som spelat på div 2-nivå för några år sedan och en som så sent som 2019 spelade i div 2.

Jag fick dem att skriva ned sin favoritövning.Spel centralt – vändning/utspel till ymf och inlägg/avslut
1. Spel inom kvadrat. Får använda väggar
2. Vid signal från tränare, uppspel på fw som spelar tillbaka, sedan vändning/utspel på ymf och inlägg/avslut.
3. Def mb, mb, yb, yb och cmf faller ner och försvararar. Resterande offensiva anfaller.

3 mot 2-spel
1. Anfallande lag spelar upp på fw som gör tillbakaspel till två anfallande medspelare. Det försvarande laget går ut med två spelare och skall försvara sig mot 3 anfallande spelare. Om mv. räddar kan han sätta igång spelet och starta en kontring.
2. När anfallet är slut byter man uppgift och blir försvarare.

Dessa två övningar är bra exempel på hur man kan träna både anfallsspel och försvarsspel i samma övning. I de individuella tekniska momenten har man nog samma instruktionspunkter, men däremot i det lagtaktiska/tekniska spelsättet kan det nog skilja i instruktionspunkter beroende på vad man tycker är viktigt.

Finns dessa övningar i ert övningsbibliotek? Övning 1 är ny för mig men verkar vara jätteintressant. Däremot är övn nr 2, spel 3 mot 2, är en av mina favoritövningar.

Spelidé – hur vill vi spela
Har fått förmånen att få läsa ett kompendium till ett av de lag inom regionen som siktar på segerseger och avancemang i seriepyramiden. Denna förklarar lagets grunderna i sitt sätt att spela 2020. Hur man vill att laget generellt skall agera i sitt försvarsspel och i anfallsspelet för att de skall lyckas med sin spelidé enligt 4-2:3-1.

Kollektivt
Defensivt är arbetsfördelningen i ett positionsförsvar är enligt prioriteringen: 1. Press 2. Täckning 3. Understöd 4. Markering.
Offensivt skall man i anfallsspelet utnyttja grundprinciperna; spelbarhet, spelavstånd, speldjup och spelbredd med ett lågrisktagande i passningsspelet samt rörlighet.
Och med vilka olika uppspelsvarianter man vill jobba med.

Individuellt
Hur man vill att de olika lagdelarna skall agera defensivt och offensivt.

Spännande. Hoppas att jag får möjligheten att se laget live, och se om de om de följer sin spelidé och hur de utvecklar den över tid. Hur många kommunlag är så här strukturerade i sitt sätt att spela? Man kanske inte som tränare har funderat så mycket på vad just sin filosofi är eller hur man skall sammanställa den. Detta kompendium är från ett lag i en närliggande kommun. Tack för att jag fick läsa era grundprinciper av er spelidé.

Lokalfotbollen igång igen
Tjust IF Dam 1-4 mot BK Kenty och 2-2 mot Tranås FF och enligt tidningsrapporter bra spel.

Västerviks Dam 4-0 mot Frödinge/Brantestad B, och ikväll, 11/8, spelas en intressant match mellan Västerviks Dam och Västerviks Dam…..

Västerviks FF tog i helgen sina första div 3-poäng, grattis. Oj, så viktiga. Det har varit mycket snack om Sonny Karlsson. Där både värvningen i våras och sommarens brutna kontrakt slog ned som en bomb i den lokala fotbollen. För min del var det en väldigt överraskande värvning redan från början. Men jag tror att VFFs sportchef borde ha ersatt Sonny med ny forward under uppehållet. Kanske skulle han ha försökt fått tillbaka en gentjänst av Vimmerby IF, genom att få möjligheten att låna Rickard Thuresson under hösten. Vimmerby IF lånade Johan Lundin av Västerviks FF under slutomgångarna på våren 2017. Andra intressanta forwards i någorlunda närområde som borde ha funnits på VFFs radar är Erik Ståhlgren, Gullringen GoIF eller Ike Fofanah, Högsby IK.

IFK Västervik startar upp sin höst på fredag, 14/8, när man på bortaplan möter en annan noll-poängare i form av Tranås FF. Snacka om viktig match! Vad har de gjort för att få igång målskyttet och minska antalet baklängesmål

Även div 6 startade upp i veckan som var. Först ut bruksortsderby mellan Överums IK-AIS och i söndags var det BOIF och Gunnebos tur att jaga seriepoäng. Kommande fredag kliver även Hammarsgärde och Hjorted/Totebo in på scenen. Hammarsgärde mot IF Ariel och Hjorted/Totebo i ett hett derby mot Ankarsrum. Vem vinner denna serie? Alla kommunlag säger att de skall bli topp 3, få möjlighet till div 5-spel nästa år. Det skall bli intressant, tror att det lag som lyckas få kontinuitet i startelvan kommer att gå bäst.


”Film när våra fans anländer i Ankarsrum. Kongstad for President skrivet på undersidan av samtliga John Deere vi rullar in med”.

Sparka bollen!
Kategori

Dela inlägget
Äntligen prata lite fotbollska

Äntligen skall domaren blåsa igång matchen

I helgen startar den svenska tävlingsfotbollen igen, elitfotbollen såväl den lokala fotbollen. Äntligen slipper vi se gamla fotbollsmatcher från såväl VM som Champions Leuague, eller leva på gamla minnen. I mars 2019 var jag till Tyskland för att titta på fotboll. Vi såg M’gladbach- Freiburg (1-1) och vår huvudmatch Schalke 04 mot RP Leipzig, slutresultat 0-1. (16 mars). En fantastisk upplevelse med all inramning före, under och efter matchen.

Den tyska fotbollen har ju varit igång ett tag nu. Har det varit kul att titta på? Vissa tycker det, men inte jag. Jag gjorde ett försök att titta på premiärmatchen, derbyt mellan Borussia Dortmund och Schalke 04 som visades på tv, som normalt sett är en fantastisk upplevelse även från tv-soffan.

Decinficerade matchbollar, avbytare med munskydd och med säkerhetsavstånd på bänken , fem spelarbyten per lag – och tomma läktare. Det var tyst och tråkigt utan publiken och inramningen, det gav en känsla av en träningsmatch. Det blev tydligt hur mycket publiken betyder, inte bara för spelet på plan utan även som kuliss för tv-soffan. Har därefter gjort ytterliggare några försök att titta på tysk live-fotboll, men gett upp efter några minuter.

Mästarna först ut
Nu startar allsvenskan, se om det väcker intresset bättre. Bänkar mig framför tv på söndag för att förra årets mästare Djurgårdens IF försöka ta tre poäng borta mot Sirius. Självklart blir det roligare…


Tips, Djurgårn vinner med 3-0

Även den lokala fotbollen drar igång.  
Äntligen är väntan över, ”världens” längsta försäsong och tillbaka i ”trean” tar VFF emot Malmslätts AIK. Ett lag som enligt en del tillhörde seriefavoriterna när man pratade division 3 i februari månad, men hur är det nu? Hur står det till med Västerviks FF? ”-Vi tillhör topp tre-fyra”, säger en del ledare och spelare. Men i och med att man inte spelat några matcher på länge är det lätt att bli hemmablind, man tycker att man tränar jättebra med bra speltempo och kvalité men det får man se nu när matcher startar.

En enkelserie skall spelas, 11 matcher. Någon kallade det för 11 VM-finaler, lite överdrivet kanske, men det finns inte utrymme för några ”felsteg”, såsom skador och onödiga utvisningar eller gå in och fuska med arbetsinsatsen och antalet löpmeter. Nu är det full fart framåt, bara gasa. Vem gör det bäst? VFF kan definitivt vara ett av lagen som gör det bäst, ännu större chans hade de haft om de två första omgångarna som nu spelas innan uppehållet hade flyttas till augusti.

Kommer man att klara av att spela på samma sätt som var så framgångsrikt under vårsäsongen 2019. Det är nog matchplanen, framförallt nu in de två inledande omgångarna. Kommer man att klara det?
Hoppas det. Man har en bättre defensiv, däremot har man tappat i offensivt spel. Visserligen har man plockat in Sonny Karlsson, med div 1-rutin från Oskarshamns AIK, men man skulle behövt ha Artur Sejdini i årets startelva. Vad har man tappat med Sejdini, en dimension i framförallt anfallsspelet. Väldigt många löpmeter, ibland kanske i egensyfte utan taktisk kompetens eller förståelse. Offensivt: speed, oberäknelig, svårläst och defensivt: en automatisk förstapress som gav laget en hög första-press.

Nu kommer det att bli ett lägre och tydligare presspel med mer centralt positionerad första-press. Och i offensiven kommer det att vara än viktigare att vara synkade i genombrottsfasen, bättre passnings-kvalite och avslutnings-kvalite, samt mindre djupledsspel i centrala zoner. Man kommer att bli mer lättläst, men med en enkelserie får inte motståndaren en andra chans (returmatchen), vilket ställer större krav på motståndarens läskunskap och flexibilitet.

Förra säsongen och under träningsmatcherna tidigt i våras var ledningen duktiga på att lita på och ge de unga spelarna speltid. Hoppas att de fortsätter även nu när de går in i skarpt läge och med matcher som inte längre spelas med ”fria byten”. Jag tror att överraskning och motivation vinner. Mitt tips 2-0 till Västerviks FF, 2 mål av Kliton Bakiu.
Grattis till 3 poäng och en perfekt start.

IFK Västervik startar sin resa i div 4 på onsdag nästa vecka när de tar emot en av seriefavoriterna, Gullringens GoIF, på Bökensved medans div 6 rullar igång i augusti förutom Hjorted/Totebo som startar 27 juni hemma mot Rödsle BK.

Sparka bollen!
Kategori

Dela inlägget
Äntligen skall domaren blåsa igång matchen

I väntan på fotbollssäsongen 2020

Igår, tisdag, då var vi med barnen på deras orienteringsträning på Karstorp, då tittade jag några minuter på elva mot elva-spel som VFFs herrar genomförde på sin träning. ”-Detta är den enda live-fotbollen du får se nu” sa Magnus Eriksson till mig när han värmde upp inför spelet. Tråkigt men sant. Hade allt varit som vanligt hade lagen spelat ett antal omgångar och vi fått en indikation på om det lag man följer varit fågel eller fisk.

Men i stället hoppas Svensk fotboll på svar om allsvenskan och svenska cupen i slutet av den här veckan, men allt svävar i ovisshet. Istället kan man på Viaplay se Manchesterderbyt mellan City och United från säsongen 203/04 eller gamla Champion League-finaler. SVT har försökt att få dagens tv-publik att uppleva lite magisk idrottshistoria, genom att sända alla Sveriges matcher, i sin helhet, från VM i USA 1994. I förra veckan skulle det ha varit ett superderby på Tele 2 mellan Djugår’n och Hammarby, men istället fick de fotbollsintresserade nöja sig med SVT och VM-semifinalen 1994 mellan Sverige och Brasilien och Bronsmatchen mot Bulgarien.

Nä, jag tycker inte det är speciellt intressant att se gamla fotbollsmatcher på TV. Då kan jag istället rekommendera sportdokumentären Mackan och Det Store Åge Hareide, bägge två dokumentärerna finns att se på Viaplay. Dokumentären om Åge Hareide är mer en intervju.
Vad skulle jag vilja se? Jo, en dokumentär om AIKs tränare, Rikard Norling. Det vore en höjdare, han har ett fantastiskt språk, hans metaforer och poetiska ådra är kul att lyssna till. Har tyckt att Norling är en av de bästa tränare som finns i Sverige ända sedan han var instruktör på en tränarkurs jag var på ute på Bosön för för många år sedan. Han tränar bara fel lag.

Hur tränar kommunens lag idag? I väntan på spel
Det taktiska har prioriterats ned nu när man väntar på att matcherna ska närma sig. Träningsmotivationen har periodvis sjunkit, det verkar vara än viktigare med mycket glädje såsom vinnarspel, tävlingar med mera. Är det rätt? Ja, troligtvis för att få spelarna till träningen. Men några, kanske alla lag har även unga spelare i sina spelartrupper.Sspelare som kan och vill träna mycket. Låt dem göra det, nu när man inte har några matcher att ta hänsyn till, ge dem ännu mer utbildning och pulsera träningsmängden på de äldre spelarna. Om nu seriespelet kommer igång och som man pratar om spel i en enkelserie, så kommer det att bli de ”erfarna” spelarna som man satsar på eftersom man inte har råd med några misstag och tappade poäng. Då får man förbereda de yngre för framtiden istället.

Storlagen säger att det är viktigt att akta sig för slentrian och jobba med att överraska spelarna (motivation). Att jobba med bra fys, tempo och detaljer. Detaljer tekniskt både ur individuellt och kollektivt perspektiv, det är sådana saker som de unga ”träningsvilliga” kan jobba extra med. Och hur jobbar man det. Man kan göra en analys av hur han/hon själv uppfattar sig i match. Vilka detaljer i spelet som funkar bra och vilka hinder han/hon kan möta rent tekniskt. Och sedan göra en utvecklingsplan utefter. Är det någon som är intresserad?

Nyhetstorka på liveidrott
Kul, när man förra veckan fick läsa både inför och efter-reportage om fotbollsderby mellan IFK Västervik och Västerviks FFs P 06-lag. Som enligt VT, efter en högdramatisk avslutning slutade 6-6.
Hoppas att VT och övriga fortsätter att skriva om de yngre även när den lokala idrottsvärlden återvänder med livesport.

Nej, nu får vi se ett avsnitt av SISTA 10 ”HELA VÄGEN TILLSAMMANS” istället.

Sparka bollen!
Kategori

Dela inlägget
I väntan på fotbollssäsongen 2020

Referat via messenger och bollsparken.se

Fick ett meddelande på messenger i söndags eftermiddag.
Hej! Hoppas att allt är bra med dig, skoj med bloggen. Såg matchen igår, tänkte att du kanske ville ha lite om VFF från en utifrån till dina bloggtankar. Och vad var det jag fick?

Ett hungrigt VFF, de ville vinna mer. Hög kommunikation.
Flera fina anfallskombinationer.
Högsby mycket stark period under 10-35 i första, då hade Västervik problem. Men de lyfte sig starkt, genom aggressivt duellspel tog de sig in i matchen igen. Högsby testade 3-5-2, ett spelsätt som blir jobbigt och svårt om man inte får till defensiven.

5-5 i avslut mot mål, eller i närheten utöver de tre målen.
Heta målchanser ingår i de 5-5, men VFF hade två heta, vi bara en utöver målen. 1-2 målet, grovt självmål.

En match som innehöll mycket duellspel, det vann VFF. Calle Östins pojk, Herman Östin startade, spelade första halvlek, häftigt. Han vann inget duellspel, men rör sig fint och bolltrygg. Kliton Bakiu in i andra, ja han är en bra spelare. Lagkaptenen i VFF stort driv!

VFFs 0-1 mål, vinst duell mittplanen. Boll ut i korridor, inlägg och Sonny vräker sig i straffområdet och nickade in i mål. Ett typiskt Sonny Karlsson mål. Sonny kommer säkert göra 20 mål i trean. Högsby kvitterade i andra, Ike Fofanah hittade Victor Ivarsson, lobbskott från 7 m utanför straffområdet. 1-2 i andra, kommunikationsmiss mellan målvakt och mittback i HIK och ett riktigt självmål.

Vad som är slående, är att resultat kopplas nästan varje gång till skapade chanser, bättre duellspel och lyckade djupledspass. Hade vi mätt energinivå i lördagens match hade VFF vunnit med 100-0. Slående HIKs självmål, kommunikationsmiss som har varit ett av lagets svårigheter i flera år, kommunicera!. Kommunicera mer…

Tack för detta! Inser nu när jag läser detta, att jag saknar dessa rapporter. Så värdefulla och intressanta, även om ovanstående bara är en sammanfattning och inte lika lång och detaljrik som jag kommer ihåg dem. Ett tips till Ergest och övriga klubbtränare i kommunen, skaffa er någon som kan göra denna typ av rapport under matcherna. Om ni finner någon nytta i dem.

Ytterliggare röster om Västerviks FF försäsongsmatcher. Mycket inspirerat spel, men också väldigt fysiskt spel med en hel del gula kort. Kommer säkerligen att vara oerhört svårt att möta VFF i inledningen av serien, som kommer att spela inspirerat och säkerligen plocka mycket poäng i början av serien bara på inspiration av division tre-spel. Men hur kommer det att se ut efter 12-13 omgångar? Intressanta tankar och funderingar. Eller vad säger Ergest, Stefan och Peter? Eller Andreas Andersson: – Vi är på väg att plocka in några Superettanspelare eller spelare från grannklubbarna…..

Vad talar för VFF? Mängden av lag från Östergötland, vilket innebär derbymatcher där alla säkerligen kommer att slå alla. Mjölby AI FF bra, Skärblacka bättre (än 2019?), Smedby AIS starka, sedan får man nog inte räkna bort AFK Linköping och klassiska IK Sleipner. Alla lag är konstgräslag utan Skärblacka, vilket innebär ett helt annat spel. Men det stora antalet Östgötalag skulle kunna gynna lag som Västerviks FF och Nässjö FF.

Vad kan man utläsa av utomstående observationer och resultat från ett fåtal matcher?  
Nyckelspelare för VFF 2020 kommer att vara: Albin Liffner, Johan Lundin, Kliton Bakiu (trots sparsam speltid hittills) och Sonny Karlsson.
Viktiga nycklar i spelet för VFF: Energinivån, balansen i det fysiska spelet, duellspelet och omställningsspel.

Har själv inte ännu haft möjlighet att se VFF spela i år, mer än delar av matchen mot Åtvidabergs FF som jag såg via vt.se. Under den matchen avslöjades de brister som finns i VFFs lagbygge, men dessa brister tror jag att Ergest har koll på. Skall försöka se matchen på lördag mot Vimmerby IF. Skall bli kul att se Västerviks FF, samt matchen i matchen mellan Ergest Fasko och förra årets hjälptränare Johan Karlsson-Thörndal. Mitt tips Ergest går för hög press och bollvinst, Johan avvaktar och spelar på VFFs misstag.

Det gäller nog att de gul-svarta fortsätter att träna och försöka utveckla sin spelidé, samt att hitta balansen i spelnycklarna.

När man får sammanfattningar som ovan, så kommer jag på mig att jag saknar att prata fotboll gällande tankar kring spelares utveckling, spelsätt, försäsongsupplägg mm. Därför är det kul att få möjligheten med att prata fotboll, intressant att höra hur man lägger upp sin träning under försäsongen. Pratade med en tränare utanför kommunen för några veckor sedan, hur de lägger upp genomförandet av försäsongsträningen. -Januari och februari jobbar vi med försvarstermer, nu i mars börjar vi titta på offensiva termer och i april jobbar vi med omställningar och fasta situationer. Jag lovar att nästa gång ni kommer, så kommer jag att sitta på läktaren så kan vi prata lite fotboll efter den matchen istället.

Hur planerar och tränar vi på försäsongen
Många lag, ledare och spelare är överens om att vi behöver träna mer och hårdare för att lyckas.
För att vinna serien måste vi träna hårdare, bli starkare och orka springa i 90 minuter. De flesta lag tränar ett antal träningspass på gym under försäsongen första två månader, för att när träningsmatcherna börjar byta ut gympasset mot matchpass på helgen. Jag är ingen fysiolog, men skulle nog säga att vi skall träna hårdare för att vinna mer närkamper, men främst för att kunna träna mer och tuffare över tid och detta utan att dra på sig onödiga skador.

Tjust IF FF Dam är väl det lag som bäst har över tid har tränat kondition och styrka de senaste säsongerna och det har givetvis varit en framgångsfaktor under 2019 i div 3. Här har ju Daniel Farray gjort ett stort jobb som är ansvarig för den fysiska träningen och den allsidighet som träningen ger, gör att intresset för träningspassen är stort. ”-Det är nästa flera deltagare på dessa pass än vad det är på de ordinarie fotbollsträningarna.” hmmm……….. håller det? Fys skall väl inte ersätta utan förbereda för mer och förebygga.

Jag hoppas att de lag som bestämt sig för att köra hård fysisk uppbyggnad under försäsongen också fortsätter men i mindre mängd nu när träningsmatcherna börjar och under tävlingssäsong kombinerat med bollpass enligt lagets spelidé. Men givetvis finns inget som säger att den som tränar mest vinner mest, men förutsättningarna ökar för fler vinster. Det är mycket annat som också spelar in. Träningen är en del, men det finns många andra aspekter att ta hänsyn till när ett lag presterar bra eller dåligt.

Det finns väldigt många sätt att nå framgång. Det gäller att se hur lagens utseende, träningsmiljö ser ut och sedan komplettera med vad den saknar utifrån de faktorer/nycklar man tror att man behöver för att bli framgångsrik.

Det kan vara exempelvis:
1. Spelare (kvalité/kvantitet?)
2. Träningskvalité/-mängd
3. Spelidé

”-Bara vi tränar mer kommer vi att hänga med de övriga lagen”, men det gäller att hela tiden förbereda sig för att träna mer. Träna hårdare och mer med både kvalitet, kvantitet och tillgänglighet av spelare är ingredienser för att bli framgångsrik över tid. Men det gäller att hitta någon form av balans eller periodisering av helheten. Att veta hur och vad vi skall träna och hitta en balans i detta, vad skall vi träna när vi känner oss pigga respektive slitna. Då har man en väldigt god utgångspunkt för att vara framgångsrik i sin tävlingsmiljö oavsett nivå.

Jobbar vi idag som ovanstående lag i periodiserade block/tema över tid under försäsongen.
Jan/Feb – försvarstermer, fys
Mars – offensiva termer, fys
April till seriestart – omställningar och fasta situationer, fys
Allt detta kopplat till den spelidé och nycklar som vi använder oss av och även den fysiska träningen skall sammankopplas, som exempelvis kan vara:

FÖRSVARSSPEL
Målet är att vinna boll, ”hindra framåt”, hindra målchanser – att skapa bra utgångsläge att anfalla

Arbetssätt: Positionssförsvar
Organisation: 4-4-2/4-2-3-1/4-3-3
Viktigt med: återerövring, utgångspositioner, avstånd lagdelar, kommunikation
Justering av lagdelar: tappad press, ”återtagen press”, brytning

ANFALLSSPEL
Målet är att hitta in bakom motståndarens backlinje, att skapa målchanser, att göra MÅL!

Arbetssätt – vad gör vi:
i uppbyggnad mot organiserat försvar
i genombrott
i omställning mot oorganiserat försvar

Prata fotboll i dess olika former är intressant. Är det något som gjort mig intresserad och nyfiken. I referatet från Tjust Dams senaste träningsmatch, seger mot Runsten/Möckleby med 3-1. Så får försvarsspelet beröm, bra att försvarsspelet sitter tidigt på säsongen. Men det som gör mig nyfiken är hur de löser hög backlinje där bägge mittbackarna skall sätta press. Det skall bli intressant att kika på.

Fortsätt att följa mig på bollsparken.se, ni som tycker att det är intressant

Sparka bollen!
Kategori

Dela inlägget
Referat via messenger och bollsparken.se