Bollsparken > Blogg > Okategoriserade > Äntligen prata lite fotbollska

Äntligen prata lite fotbollska

För några veckor sedan, så hade jag besök av några som också tycker om att diskutera fotboll. Vi pratade om internationell fotboll, allsvenskan, superettan, lokal fotboll, träningar och övningar. Och lokal fotboll innebär inte bara Västervik då vi kommer från olika regioner i landet, det intressanta är att kunna diskutera eventuella skillnader och likheter.

När vi pratade allsvensk fotboll pratade vi om lagen spel/spelsätt och klubbarnas förmåga att ha tålamod med tränare vid sviktande resultat.

Någon som vi var alla överens om satt jättesäkert hela säsongen var AIKs Rikard Norling. Bara någon vecka senare var det han som lämna pga brist på segrar och vägvinnande spel. Att man förlorar mot Djurgården är ju ingen skräll…

Men det var ju inte första gången en tränare får sparken och inte heller den sista. Och inte heller första gången som en klubbledning säger sig ha förtroende för tränare, spelartrupp och förståelse för vad som krävs för att utveckla och överleva…. Det var synd, jag tror faktiskt att han hade levererat i längden, även om jag nu har Djurgården som favoritlag.

Hoppas att RN snart är tillbaka i allsvenskan och varför inte så småningom i DIF. Kommer att sakna hans intervjuer, han kunde/kan säga saker ibland som får oss att sitta som frågetecken och undra vad han säger istället för att höra tränare som säger att ” det var en tuff match” och ”vi kom inte riktigt upp i vår nivå”. Det var en tränare som sa en gång. ”-Du är inte en riktig tränare förräns du har fått sparken minst en gång.”


Byta tränare är alltid den smidigaste utvägen men i slutändan kan det handla om att spelarna inte är tillräckligt bra. Efter tränarbytet har AIK spelat 0-0 Kalmar FF, 1-2 Elfsborgs IF och 1-3 Mjällby AIF. Fortsatt tungt för AIK. Hoppas vi ses snart igen, Rikard Norling

Träningsövningar/spelsätt
Spännande att höra hur andra lag bedriver sina träningar och vilka övningar man använder sig av. På vissa nivåer kräver spelarna varierat övningsinnehåll vid varje träningstillfälle annars blir det tråkigt och omotiverat. Men ju högre upp man spelar desto mer tanke blir det i den matchlika träningen. Dessa två herrar jag pratade med, var en som spelat på div 2-nivå för några år sedan och en som så sent som 2019 spelade i div 2.

Jag fick dem att skriva ned sin favoritövning.Spel centralt – vändning/utspel till ymf och inlägg/avslut
1. Spel inom kvadrat. Får använda väggar
2. Vid signal från tränare, uppspel på fw som spelar tillbaka, sedan vändning/utspel på ymf och inlägg/avslut.
3. Def mb, mb, yb, yb och cmf faller ner och försvararar. Resterande offensiva anfaller.

3 mot 2-spel
1. Anfallande lag spelar upp på fw som gör tillbakaspel till två anfallande medspelare. Det försvarande laget går ut med två spelare och skall försvara sig mot 3 anfallande spelare. Om mv. räddar kan han sätta igång spelet och starta en kontring.
2. När anfallet är slut byter man uppgift och blir försvarare.

Dessa två övningar är bra exempel på hur man kan träna både anfallsspel och försvarsspel i samma övning. I de individuella tekniska momenten har man nog samma instruktionspunkter, men däremot i det lagtaktiska/tekniska spelsättet kan det nog skilja i instruktionspunkter beroende på vad man tycker är viktigt.

Finns dessa övningar i ert övningsbibliotek? Övning 1 är ny för mig men verkar vara jätteintressant. Däremot är övn nr 2, spel 3 mot 2, är en av mina favoritövningar.

Spelidé – hur vill vi spela
Har fått förmånen att få läsa ett kompendium till ett av de lag inom regionen som siktar på segerseger och avancemang i seriepyramiden. Denna förklarar lagets grunderna i sitt sätt att spela 2020. Hur man vill att laget generellt skall agera i sitt försvarsspel och i anfallsspelet för att de skall lyckas med sin spelidé enligt 4-2:3-1.

Kollektivt
Defensivt är arbetsfördelningen i ett positionsförsvar är enligt prioriteringen: 1. Press 2. Täckning 3. Understöd 4. Markering.
Offensivt skall man i anfallsspelet utnyttja grundprinciperna; spelbarhet, spelavstånd, speldjup och spelbredd med ett lågrisktagande i passningsspelet samt rörlighet.
Och med vilka olika uppspelsvarianter man vill jobba med.

Individuellt
Hur man vill att de olika lagdelarna skall agera defensivt och offensivt.

Spännande. Hoppas att jag får möjligheten att se laget live, och se om de om de följer sin spelidé och hur de utvecklar den över tid. Hur många kommunlag är så här strukturerade i sitt sätt att spela? Man kanske inte som tränare har funderat så mycket på vad just sin filosofi är eller hur man skall sammanställa den. Detta kompendium är från ett lag i en närliggande kommun. Tack för att jag fick läsa era grundprinciper av er spelidé.

Lokalfotbollen igång igen
Tjust IF Dam 1-4 mot BK Kenty och 2-2 mot Tranås FF och enligt tidningsrapporter bra spel.

Västerviks Dam 4-0 mot Frödinge/Brantestad B, och ikväll, 11/8, spelas en intressant match mellan Västerviks Dam och Västerviks Dam…..

Västerviks FF tog i helgen sina första div 3-poäng, grattis. Oj, så viktiga. Det har varit mycket snack om Sonny Karlsson. Där både värvningen i våras och sommarens brutna kontrakt slog ned som en bomb i den lokala fotbollen. För min del var det en väldigt överraskande värvning redan från början. Men jag tror att VFFs sportchef borde ha ersatt Sonny med ny forward under uppehållet. Kanske skulle han ha försökt fått tillbaka en gentjänst av Vimmerby IF, genom att få möjligheten att låna Rickard Thuresson under hösten. Vimmerby IF lånade Johan Lundin av Västerviks FF under slutomgångarna på våren 2017. Andra intressanta forwards i någorlunda närområde som borde ha funnits på VFFs radar är Erik Ståhlgren, Gullringen GoIF eller Ike Fofanah, Högsby IK.

IFK Västervik startar upp sin höst på fredag, 14/8, när man på bortaplan möter en annan noll-poängare i form av Tranås FF. Snacka om viktig match! Vad har de gjort för att få igång målskyttet och minska antalet baklängesmål

Även div 6 startade upp i veckan som var. Först ut bruksortsderby mellan Överums IK-AIS och i söndags var det BOIF och Gunnebos tur att jaga seriepoäng. Kommande fredag kliver även Hammarsgärde och Hjorted/Totebo in på scenen. Hammarsgärde mot IF Ariel och Hjorted/Totebo i ett hett derby mot Ankarsrum. Vem vinner denna serie? Alla kommunlag säger att de skall bli topp 3, få möjlighet till div 5-spel nästa år. Det skall bli intressant, tror att det lag som lyckas få kontinuitet i startelvan kommer att gå bäst.


”Film när våra fans anländer i Ankarsrum. Kongstad for President skrivet på undersidan av samtliga John Deere vi rullar in med”.

Sparka bollen!
Kategori

Dela inlägget
Äntligen prata lite fotbollska

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *