Bollsparken > Blogg > Okategoriserade > I väntan på fotbollssäsongen 2020

I väntan på fotbollssäsongen 2020

Igår, tisdag, då var vi med barnen på deras orienteringsträning på Karstorp, då tittade jag några minuter på elva mot elva-spel som VFFs herrar genomförde på sin träning. ”-Detta är den enda live-fotbollen du får se nu” sa Magnus Eriksson till mig när han värmde upp inför spelet. Tråkigt men sant. Hade allt varit som vanligt hade lagen spelat ett antal omgångar och vi fått en indikation på om det lag man följer varit fågel eller fisk.

Men i stället hoppas Svensk fotboll på svar om allsvenskan och svenska cupen i slutet av den här veckan, men allt svävar i ovisshet. Istället kan man på Viaplay se Manchesterderbyt mellan City och United från säsongen 203/04 eller gamla Champion League-finaler. SVT har försökt att få dagens tv-publik att uppleva lite magisk idrottshistoria, genom att sända alla Sveriges matcher, i sin helhet, från VM i USA 1994. I förra veckan skulle det ha varit ett superderby på Tele 2 mellan Djugår’n och Hammarby, men istället fick de fotbollsintresserade nöja sig med SVT och VM-semifinalen 1994 mellan Sverige och Brasilien och Bronsmatchen mot Bulgarien.

Nä, jag tycker inte det är speciellt intressant att se gamla fotbollsmatcher på TV. Då kan jag istället rekommendera sportdokumentären Mackan och Det Store Åge Hareide, bägge två dokumentärerna finns att se på Viaplay. Dokumentären om Åge Hareide är mer en intervju.
Vad skulle jag vilja se? Jo, en dokumentär om AIKs tränare, Rikard Norling. Det vore en höjdare, han har ett fantastiskt språk, hans metaforer och poetiska ådra är kul att lyssna till. Har tyckt att Norling är en av de bästa tränare som finns i Sverige ända sedan han var instruktör på en tränarkurs jag var på ute på Bosön för för många år sedan. Han tränar bara fel lag.

Hur tränar kommunens lag idag? I väntan på spel
Det taktiska har prioriterats ned nu när man väntar på att matcherna ska närma sig. Träningsmotivationen har periodvis sjunkit, det verkar vara än viktigare med mycket glädje såsom vinnarspel, tävlingar med mera. Är det rätt? Ja, troligtvis för att få spelarna till träningen. Men några, kanske alla lag har även unga spelare i sina spelartrupper.Sspelare som kan och vill träna mycket. Låt dem göra det, nu när man inte har några matcher att ta hänsyn till, ge dem ännu mer utbildning och pulsera träningsmängden på de äldre spelarna. Om nu seriespelet kommer igång och som man pratar om spel i en enkelserie, så kommer det att bli de ”erfarna” spelarna som man satsar på eftersom man inte har råd med några misstag och tappade poäng. Då får man förbereda de yngre för framtiden istället.

Storlagen säger att det är viktigt att akta sig för slentrian och jobba med att överraska spelarna (motivation). Att jobba med bra fys, tempo och detaljer. Detaljer tekniskt både ur individuellt och kollektivt perspektiv, det är sådana saker som de unga ”träningsvilliga” kan jobba extra med. Och hur jobbar man det. Man kan göra en analys av hur han/hon själv uppfattar sig i match. Vilka detaljer i spelet som funkar bra och vilka hinder han/hon kan möta rent tekniskt. Och sedan göra en utvecklingsplan utefter. Är det någon som är intresserad?

Nyhetstorka på liveidrott
Kul, när man förra veckan fick läsa både inför och efter-reportage om fotbollsderby mellan IFK Västervik och Västerviks FFs P 06-lag. Som enligt VT, efter en högdramatisk avslutning slutade 6-6.
Hoppas att VT och övriga fortsätter att skriva om de yngre även när den lokala idrottsvärlden återvänder med livesport.

Nej, nu får vi se ett avsnitt av SISTA 10 ”HELA VÄGEN TILLSAMMANS” istället.

Sparka bollen!
Kategori

Dela inlägget
I väntan på fotbollssäsongen 2020

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *