Bollsparken > Blogg > Okategoriserade > Äntligen skall domaren blåsa igång matchen

Äntligen skall domaren blåsa igång matchen

I helgen startar den svenska tävlingsfotbollen igen, elitfotbollen såväl den lokala fotbollen. Äntligen slipper vi se gamla fotbollsmatcher från såväl VM som Champions Leuague, eller leva på gamla minnen. I mars 2019 var jag till Tyskland för att titta på fotboll. Vi såg M’gladbach- Freiburg (1-1) och vår huvudmatch Schalke 04 mot RP Leipzig, slutresultat 0-1. (16 mars). En fantastisk upplevelse med all inramning före, under och efter matchen.

Den tyska fotbollen har ju varit igång ett tag nu. Har det varit kul att titta på? Vissa tycker det, men inte jag. Jag gjorde ett försök att titta på premiärmatchen, derbyt mellan Borussia Dortmund och Schalke 04 som visades på tv, som normalt sett är en fantastisk upplevelse även från tv-soffan.

Decinficerade matchbollar, avbytare med munskydd och med säkerhetsavstånd på bänken , fem spelarbyten per lag – och tomma läktare. Det var tyst och tråkigt utan publiken och inramningen, det gav en känsla av en träningsmatch. Det blev tydligt hur mycket publiken betyder, inte bara för spelet på plan utan även som kuliss för tv-soffan. Har därefter gjort ytterliggare några försök att titta på tysk live-fotboll, men gett upp efter några minuter.

Mästarna först ut
Nu startar allsvenskan, se om det väcker intresset bättre. Bänkar mig framför tv på söndag för att förra årets mästare Djurgårdens IF försöka ta tre poäng borta mot Sirius. Självklart blir det roligare…


Tips, Djurgårn vinner med 3-0

Även den lokala fotbollen drar igång.  
Äntligen är väntan över, ”världens” längsta försäsong och tillbaka i ”trean” tar VFF emot Malmslätts AIK. Ett lag som enligt en del tillhörde seriefavoriterna när man pratade division 3 i februari månad, men hur är det nu? Hur står det till med Västerviks FF? ”-Vi tillhör topp tre-fyra”, säger en del ledare och spelare. Men i och med att man inte spelat några matcher på länge är det lätt att bli hemmablind, man tycker att man tränar jättebra med bra speltempo och kvalité men det får man se nu när matcher startar.

En enkelserie skall spelas, 11 matcher. Någon kallade det för 11 VM-finaler, lite överdrivet kanske, men det finns inte utrymme för några ”felsteg”, såsom skador och onödiga utvisningar eller gå in och fuska med arbetsinsatsen och antalet löpmeter. Nu är det full fart framåt, bara gasa. Vem gör det bäst? VFF kan definitivt vara ett av lagen som gör det bäst, ännu större chans hade de haft om de två första omgångarna som nu spelas innan uppehållet hade flyttas till augusti.

Kommer man att klara av att spela på samma sätt som var så framgångsrikt under vårsäsongen 2019. Det är nog matchplanen, framförallt nu in de två inledande omgångarna. Kommer man att klara det?
Hoppas det. Man har en bättre defensiv, däremot har man tappat i offensivt spel. Visserligen har man plockat in Sonny Karlsson, med div 1-rutin från Oskarshamns AIK, men man skulle behövt ha Artur Sejdini i årets startelva. Vad har man tappat med Sejdini, en dimension i framförallt anfallsspelet. Väldigt många löpmeter, ibland kanske i egensyfte utan taktisk kompetens eller förståelse. Offensivt: speed, oberäknelig, svårläst och defensivt: en automatisk förstapress som gav laget en hög första-press.

Nu kommer det att bli ett lägre och tydligare presspel med mer centralt positionerad första-press. Och i offensiven kommer det att vara än viktigare att vara synkade i genombrottsfasen, bättre passnings-kvalite och avslutnings-kvalite, samt mindre djupledsspel i centrala zoner. Man kommer att bli mer lättläst, men med en enkelserie får inte motståndaren en andra chans (returmatchen), vilket ställer större krav på motståndarens läskunskap och flexibilitet.

Förra säsongen och under träningsmatcherna tidigt i våras var ledningen duktiga på att lita på och ge de unga spelarna speltid. Hoppas att de fortsätter även nu när de går in i skarpt läge och med matcher som inte längre spelas med ”fria byten”. Jag tror att överraskning och motivation vinner. Mitt tips 2-0 till Västerviks FF, 2 mål av Kliton Bakiu.
Grattis till 3 poäng och en perfekt start.

IFK Västervik startar sin resa i div 4 på onsdag nästa vecka när de tar emot en av seriefavoriterna, Gullringens GoIF, på Bökensved medans div 6 rullar igång i augusti förutom Hjorted/Totebo som startar 27 juni hemma mot Rödsle BK.

Sparka bollen!
Kategori

Dela inlägget
Äntligen skall domaren blåsa igång matchen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *