Bollsparken > Blogg > Okategoriserade > Nu är det igång – 80/20-regel – Nytt uppdrag

Nu är det igång – 80/20-regel – Nytt uppdrag

Efter en försäsong med olika planeringar för hur man på bästa sätt skall förbereda sig för tävlingssäsongen, så är nu samtliga av kommunens lag igång med träningsmatcher och en del lag även med tävlingsmatcher i form av gruppspelsmatcher i Toyota Cup.

Var under lördagen på Bökensved och tittade på Gunnebo IF mot IFK Tuna. Det var kul att träffa spelare och ledare som man jobbade med under förra säsongen. Jag såg första halvlek, där Gunnebo gjorde 2 mål och ledning med 2-0 i paus. Inte rättvist om man tittar spelmässigt men precis som man kan förvänta sig så här tidigt och på denna nivå. Två lag som letar efter sina strukturer och mönster i sitt spel, men behöver att antal träningar och matcher till för att hitta det. Matchen slutar 4-1 till GIF, och över 90 minuter säkerligen en välförtjänt vinnare.

Tjust Damer fortsätter att imponera i sina förberedelser för spel i division ett. Fyra matcher, 3 vinster samt ett kryss och 7-2 i målskillnad. Skall bli spännande att följa.

VFF herrar startade sina förberedelser med att besegra Gullringen Goif med 2-1, där fokus låg på presspel och att hitta anfallsytor. Kul att Filip Gustavsson, ny från IFK Tuna, tog chansen och visade hur bra han är och hur nyttig han kommer att bli för laget. VFF har tuffa träningsmatcher framför sig, Vimmerby IF, Högsby IK, Lindsdals IF och Kisa BK innan de sparkar igång jakten på tre-poängare.


”80/20”
Som tränare har man en spelidé och där man vill ha ett lag som är konsekvent i det man gör, följa principer, det som är överkommet. Vilket innebär att man spelar med EN agenda, inte elva. Det kan vara förutsägbart, men är man kompromisslös och med hög arbetsmoral så kommer man att bli svåra att möta. Det finns ett begrepp, som heter ”80/20”. Det vill säga att 80 procent av matchplanen och genomförandet är vårt grundspel. Medans 20 procent skruvar vi på utefter motståndarens styrkor, svagheter och andra yttre faktorer. Men hur kommer man dit? Kontinuitet i träningsnärvaro, träningstillfällen och förberedelse skulle jag säga är svaret.

På tal om 80/20-regeln och de 20%, så hittade jag i min mailbox en matchplan inför en match för några år sedan
Svagheter:
Känsliga för press i backlinjen (ej XX)
Snabba omställningar
Frågetecken för ytterbackar, framförallt högerback

Cmf – sittande/bollvinnare. Duktiga med boll, men gärna lite för många tillslag och aningen långsamma med boll. Aggressivt försvarsspel med bollvinst och snabba omställning ett tänkbart recept.

Målvakt: lite osäkerhet i luftspelet kring fasta situationer och inlägg med
mycket folk i boxen. Kommunikation med backlinjen?

FW
2 bra bollskickliga, tekniska, bra avslutare.
XX mer avslutare/XX mer assist
Droppar ner i mellanrummet
Inte så mycket djupled på dessa två.

Våra försvarstankar
– Noggranna med press-understöd mot kantspelare, speciellt på vår vänstersida, var beredda på speed.
– skära av passningsvägar till fw.
– aggressivt försvarsspel mot cmf
noggrannhet vid fasta situationer (XX/mb – (XX/fw)
– långa inkast (XX/cmf(lk)

Våra anfallstankar:
– Spela förbi första-press – ytor finns bakom
– Centralt – utmana rättvänt främst mot XX/mb vä (xx-xx-xx)
XX mellan yb/mb
– komma runt på kanterna-framförallt på vår vä-kant (XX utmana/XX våga överbelasta, skapa 2-1. Men även XX
– Fasta situationer – mot målområdet (packa in spelare i box)

Resultat: Vinst 2-3.
Våra tre mål kom till precis enligt våra anfallstankar för matchen. Lyckoträff, kanske men än dock förberedelse. Träning/Förberedelse ger färdighet.

Nytt uppdrag
Efter ett antal års frånvaro från Smålands FF:s verksamhet är jag nu åter tillbaka i distriktsfotbollen. Denna gång som fotbollsutvecklare – ledare. Tillsammans med Åsa Kongstad, Janne Carlsson och David Lindgren, skall vi försöka att hjälpa till att utveckla fotbollen och dess ledare i den nordöstra delen av Småland. Åsa, Janne och David har ju varit verksamma under lång tid med spelar- och ledarutbildning inom SmFF i denna region, medans jag nu är en rookie i sammanhanget men förhoppningsvis har jag en hel del kunskap och erfarenhet i ryggsäcken med mig.

Och vad kan vi hjälpa till med
– Genomföra tränarutbildningar i föreningsmiljö
– Besöka lagen i träning och match – hjälpa ledare att följa sin förenings spelarutbildningsplan
– Följa upp/samtala med tränare och ledare
– Utbilda i nationella spelformer
– Utbilda i Fotbollens spela, lek och lär

Ta hjälp av oss – se oss som bollplank och hjälpmedel för utveckla er verksamhet gällande spelarutbildningsplan och tränarutbildning mm.

Vad är spelarutbildningsplan (SUP)? – har varje föreningen en SUP? Spelarutbildningsplanen är Föreningens verktyg att skapa kvalitet och kontinuitet.
Vad som är intressant är resultatet i en undersökning som SvFF gjorde vintern 20/21 som visar att 77% av utfrågade föreningar med barn- och ungdomsverksamhet har en spelarutbildningsplan (SUP). Men bara 19% följer spelarutbildningsplanen. Hur ser det ut i Västerviks FF, IFK Västervik, Tjust IF eller någon av övriga kommunlag som har barn- och ungdomsverksamhet?

Tränarutbildning – vad är det? Och behövs det?
Det är ju Tränarens kompetensutveckling.
Men det behövs väl inte? –Jag har inte/vill inte lägga den tiden?
-Jag har ju spelat själv hela mitt liv och ser ju Premier League varje vecka. Det räcker väl med att jag är på plats och hjälper till. Är det några som kanske säger eller tycker. Absolut, det kan vara gott nog, till viss del men….

….det är viktigt, spelarna oavsett ålder behöver och förtjänar kunniga, ansvarsfulla tränare som kan inspirera alla spelare till ett livslångt fotbollsintresse. Självklart kan det ske även utan utbildning. Det är en stor utmaning att få alla ledare att delta på tränarutbildningar. Men sedan är det också viktigt att föreningarna inte nöjer sig med att ledarna har genomfört utbildningen, utan också genomför uppföljning av tränarna/ledarna under säsong. Samma undersökning som med spelarutbildningsplanen från SvFF visar vilket regelbundet stöd tränarna får vid träning eller match.

3 mot 3 (6-7 år) – 15%
5 mot 5 (8-9 år) – 19%
7 mot 7 (10-12 år) – 30%
9 mot 9 (13-14 år) – 44%
11 mot 11 (15-år) – 83%.

Överensstämmer denna del av undersökningen med kommunens lag och stöd? Får vi stöd/feedback som ledare/tränare under säsong? Vill vi ha det? Och i så fall hur gör vi?

Genom utbildningarna erbjuds tränare och ledare att på ett enklare sätt ta del av värdefulla, tillämpliga kunskaper och inspiration att använda redan vid nästa träning. Genom utbildningen vill man göra barn- och ungdomsträningen – som ofta leds av föräldrar rolig, utvecklande och stimulerande. Ta chansen – skaffa verktyg för att leda lärandet till ett livslångt fotbollsintresse.

I bilen hem från dagens simträning sa Gustav till mig:
-Pappa. Jag har funderat på varför det är så kul att springa och jaga en boll på fotbollsplanen. Men jag har inte kommit på varför, vet du? Jag vet bara att det är kul och att jag längtar efter att vi skall börja träna igen.”  Träningen behöver inte vara avancerad, det kan räcka med att den är rolig och stimulerande.

Sedan kom han snabbt in på Salah, Van Dijk och spelarna i Liverpool, medans jag försökte med att Magnus Eriksson, Rasmus Schuller var bättre spelare. Det gick väl sådär, men jag ger inte upp.

Sparka bollen!
Kategori

Dela inlägget
Nu är det igång – 80/20-regel – Nytt uppdrag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *