Bollsparken > Blogg > Okategoriserade > Nu är det snart dags igen….

Nu är det snart dags igen….

…. att prisa kommunens bästa dam- respektive herrspelare.
Snart samlas juryn på Centralhotellet för diskussion om vem som är kommunens bästa spelare. Vem som kommer att utses, avslöjas som vanligt när IFK Västervik arrangerar Tjust Open som i år spelas fredag den 29 november.

Vem kommer att få Diamant- respektive Guldbollen för säsong 2019?
Vad säger ni? Det finns säkert ett stort antal spelare som har specifika egenskaper och utmärkts sig vid olika tillfällen under säsongen. Skall man följa VT-sportens koggliga för division 4-lagen, så bör Fredrik Lindhe Västerviks FF och Christopher Sjöblad IFK Västervik vara heta kandidater till Guldbollen. Dessa två spelare vinner sitt respektives lags koggliga, Fredrik med 20 koggar tätt följt av Faiz Benatallah (19) och Christopher med 17 koggar med Adam Hallberg som tvåa med 15 koggar. Eller finns det utmanare i något av alla division 6-lag? Det gör det säkert.

På damsidan är urvalet desto mindre i antalet spelare. Det finns ju tyvärr bara två damlag i kommunen, Tjust IF Dam och Västerviks Damfotboll. Men ställer man frågan till Rolf Landin, Tjust, och Oscar Klein så kan de säkerligen namnge ett handfull spelare som är väldigt duktiga samt viktiga för sitt lag och uppfyller de kriterier som en Diamantboll-vinnare skall uppfylla.

Kriterierna för att vinna Diamant-/och Guldbollen är:
– Duktig aktiv spelare.
– Ett gott föredöme för andra ungdomar både på och utanför fotbollsplanen.
– En god lagkamrat.
– En träningsvillig och juste spelare.
– Spelare i ett tjustlag.

Silly Season har börjat
Säsongen slut. Nu börjar arbetet för nästa säsong. Diskussionerna om hur blir vi bättre? vad behöver vi? Vilken typ av spelare? Hur skall vi spela? 

Hur många spelare kontaktar sportchef Andreas Andersson för att i spela division tre? VFF har presenterat tre nya spelare Albin Liffner och Tobias Bertilsson från IFK Västervik samt Daniel Engel från IFK Hässleholm hittills och mer lär komma. Hur skall IFK och Tjust Dam förstärka? Vad skall Hjorted/Totebo och AIS göra för att ta klivet till division 5 som man missade i år? Vem har Lönnblom/Harrysson i Gunnebo IF ställt in siktet på? Hur skall Västerviks Dam ta sig tillbaka till division 3, friplats igen?

Tränarskap/Ledarskap tränarutbildning
I mars hade jag förmånen att få vara biträde till Åsa Kongstad när SmFF genomförde tränarutbildning C i Västervik. Det var 23 st ledare från Västerviks FF, IFK Västervik, Tjust IF, Gunnebo IF och Ankarsrums IS som leder pojk-/flickfotboll, ungdomsspelare och seniorspelare i deras utveckling. Det var en grupp som hade många bra diskussioner och fotboll och dess utveckling. Det var en grupp som skapade en lärande miljö både för deltagare och instruktörer.

I söndags startade Åsa Kongstad tillsammans med Janne Carlsson, Vimmerby, en tränarutbildning B i Västervik i SmFFs regi. Tränarutbildning B Ungdom vänder sig till tränare för ungdomar i åldern 13-19 år. Materialet är en fortsättning på Tränarutbildning C  inom SvFF:s utbildningsprogram. Det var 9 st deltagare på kursen. Kursen innehåller både teori och praktik med övningstrupp. Synd att inte fler tar chansen att vidareutveckla sitt tränarskap när man har chansen att få utbildningen på hemmaplanen.

Det får mig att tänka på ett uttalande som jag läste om från barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet för något år sedan. ”-Vår utmaning inom svensk idrott är att de som kommer till våra utbildningar är de som har insett att man kanske inte har all kunskap redan. Men vi har tyvärr föräldrar/personer som jag tror tycker att de redan har koll på det mesta och därför är utbildning överflödig för dem.”  Stämmer detta inom kommunfotbollen? Jag hoppas inte det, utan vill tro att det är på grund av tidsbrist eller bristfällig kommunikation i föreningarna angående tränarutbildningar.

Din egen utveckling bygger mycket på ditt eget engagemang, vilja och via olika utbildningar får du stöd, vägledning och tips från förbund, instruktörer och tränarkollegor.

Ett steg i att utveckla kommuns flick-/damfotboll
Frödinge/Brantestad damlag hade ett tufft debutår i division två och får spela i trean nästa säsong. FBSKs tränare Robin Blomberg sa vid ett tillfälle: ”- Med facit i hand så har omställningen varit för stor. Det har blivit en kulturkrock när det gäller att prioritera matcher och träna mycket. Det är synd att det skall vara en så enormt stor skillnad mellan division tre och två.” Detta kan man väl påverka om man vill och kan.

Nu tänker jag inte bara på Tjust IF Dam som antagligen byter plats med Frödinge/Brantestad i division två utan även Västerviks Damfotboll, samt IFK Västervik och Västerviks FF som har flickfotboll i sin verksamhet.

Passa på att åka till Vimmerby den 29 oktober när Smålandsidrotten bjuder in till en kväll med fokus på målvakt och dam/flickfotboll i centrum.

Hur tränar vi flickor/damlag? Med elittränaren Magnus Olsson, Växjö DFF, vänder man sig till ledare/aktiva inom flick- och damfotbollen.

Magnus Olsson en tränare som under långt tid varit engagerad i Smålands FF, som förbundskapten och instruktör. Magnus har varit instruktör på Västervikslägret i många år och är en oerhört kunnig och intressant tränare/instruktör att lyssna på. Han har oerhört mycket kunskap att delge.

Tillsammans med Mikael Krantz, kommer de även att prata/visa målvaktsträning med Växjö DFFs elitmålvakter Erin McLeod, Kanada, och Katlynn Fraine, USA. Målvaktsträningen vänder sig till både ledare för pojkar, flick/damlag och aktiva målvakter unga som äldre.

Jag hoppas att ansvariga i Tjust Dam och Västerviks Dam, samt ledare från flickverksamheten i IFK och VFF redan är anmälda, om inte gå in och läs mer på Smålands FFs hemsida och anmäl er.

Målvakt och dam/flickfotboll i centrum ”inspirationsträff med elitklubb”
Läs mer på smålands FF, se länk:  Målvakt- och damflickfotboll i centrum

Fick brev från Prins Daniel idag
Idag kom det efterlängtade beviset på att jag lyckats genomför min första svenska klassiker under 2019. Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och slutligen Lidingöloppet. Många har frågat vilket lopp som varit svårast/jobbigast. Jag har alltid trott att Vätternrundan, 300 km cykel, är det svåraste och tuffaste. Men så här efteråt så hade jag en behaglig resa runt Vättern. Det tuffaste loppet var Lidingöloppet, 30 km löpning. Loppets sista 10 km var en brutal upplevelse på att man får vad man förtjänar efter insats i form av träningsmängd. Vasaloppet och Vätternrundan har glidsträckor tillika viloperioder/sträckor.

I individuella sporter är man utlämnad till sig själv och sina egna färdigheter, men i lagidrotter kan man gömma sig i mängden. Det finns alltid någon annan som kan ta jobbet och täcka upp för enskilda individer. Detta får mig också att tänka på en del i en kurs i coachande ledarskap som jag var på för några veckor sedan i min profession. Vi kom in på en säljares arbete, hur man se och mäta samband mellan insats och kompetens. Insats
Kvantitet/mycket bättre än lite – Träningsmängd
Kvalitet/Bra är bättre än dåligt – Grundspel, färdigheter
Inriktning/Vem-vad – Individuellt/lagdel/lag

Kompetens
Kunskap – Veta vad man skall göra
Färdigheter – Veta hur man skall göra
Individuella egenskaper – Vilja/mod

Resultat
Omsättning – Bra spel
Vinst – 3 poäng
J – Uppfylld målsättning

Oavsett om det gäller arbetslivet, fotboll eller annan idrott, så gäller samma sak. Ju mer tid man investerar i förberedelse, desto större möjligheter har man att utveckla/förstärka sina färdigheter både individuellt och som lag. Ju högre upp i seriesystemen man kommer ju mer krävs det av klubb/lag/spelare i form av struktur och förberedelse. Det blir svårare att vinna poäng enbart på bättre fysiska förutsättningar.

Sparka bollen!
Kategori

Dela inlägget
Nu är det snart dags igen….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *